Европейският съюз ще обсъди въвеждането на 11-ти пакет от санкции срещу Русия след католическия Великден, който се празнува този уикенд, съобщава изданието Politico.

Нов кръг от консултации е планиран между Европейската комисия и посланиците на ЕС "веднага след Великденския уикенд“, разкриват трима европейски дипломати пред изданието.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че новият пакет от санкции ще бъде насочен към противодействие на различни методи за заобикалянето им.

По-рано тази седмица Reuters съобщи, че страните от ЕС обмислят налагането на санкции срещу "Росатом“ и ограничения върху руския ядрен сектор в Европа, при спазване на изключения от този пакет от санкции за Унгария. Миналата година Будапеща получи правото да продължи да купува руски петрол от тръбопроводи, върху който останалите страни от ЕС наложиха ембарго, което влезе в сила на 5 декември 2022 г.

ЕС не успя да включи санкции срещу "Росатом“ в 10-ия пакет от санкции, въведен на 25 февруари, поради съпротивата на Унгария.