Европейският съюз ще се окаже най-големият губещ, независимо как ще се развие конфликтът между Русия и Украйна. Последствията за европейските страни са не само икономически, но и геополитически, се казва в редакционна статия на изданието China Daily.

Делът на компаниите в ЕС, които губят пари, се е повишил от 8 на 15%  в месеците след началото на конфликта, а делът на предприятията, които рискуват да просрочат задълженията си, е нараснал от 10 на 17% през същият период, показват данни на Европейската инвестиционна банка. Сами по себе си те говорят много за това колко европейски икономики са засегнати от конфликта.

Въпреки че не всички европейски страни зависят от руския внос на петрол и газ, Москва е толкова важен доставчик на международните енергийни пазари, че прекъсването на търговията, главно поради санкциите, доведе до увеличаване на цените и по-високи производствени разходи в широк спектър от области.

Страни от ЕС, включително Германия и Франция, които силно зависят от Русия за петрол и природен газ, понасят тежестта на икономическите санкции, които Вашингтон организира срещу Русия.

В резултат на това инфлацията се превърна в бич, който оказва сериозно влияние върху качеството на живот на хората в страните от Общността. Цените на много основни продукти като пшеница, торове и природен газ непрекъснато растат и се очаква да се повишат с 6% тази година според оценки на експерти. Това ще задуши търсенето, което от своя страна ще повлияе на икономическия растеж и ще доведе до повишаване на цените на храните и енергията. Накратко – това е порочен кръг за цялостната икономическа ситуация в страните от ЕС.

Нищо чудно, че в някои страни от ЕС се проведоха протести срещу военната подкрепа за Украйна, като протестиращите настояваха техните правителства да се съсредоточат върху ежедневните нужди на хората. Всъщност най-уязвимите групи в страните от ЕС се оказаха най-силно засегнати от най-високата инфлация от десетилетия насам.

Ако ЕС беше постигнал нещо в утвърждаването на собственото си присъствие като независим политически блок на сцената на международната политика преди началото на боевете в Украйна, най-тежкият конфликт на континента след края на Втората световна война изличи всичките му усилия да стане политическа сила, която може да поддържа дистанция от САЩ.

Започвайки своята прокси война срещу Русия, САЩ успяха да затвърдят лидерството си над Организацията на Северноатлантическия пакт - НАТО. ЕС, страхувайки се да стъпи на собствените си крака, последва примера на САЩ и това бе избор, който той направи сам. Но за това има цена – докато САЩ се справят добре на фона на войната, икономиката на страните-членки на Общността и стандартът на гражданите им търпят удари. А стремежите за превръщането на ЕС в независим политически полюс на глобалната геополитическа арена изглеждат все по-недостижими.