Европейската комисия (ЕК) ще предостави на Украйна 2400 генератора и 120 млн. евро за закупуване на оборудване за осигуряване на работата на електропреносната мрежа. Това заяви в четвъртък ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Киев, предава ТАСС.

"Ние ще изпратим на Украйна 2400 хиляди генератора и ще отделим 120 милиона евро за закупуване на критично енергийно оборудване, за да гарантираме работата на електрическата мрежа. Също така поканихме Украйна да се присъедини към нашата обща платформа за закупуване на газ", - подчерта фон дер Лайен. Тя също така добави, че ЕС проучва инициатива "за осигуряване на слънчеви панели, които да бъдат монтирани на покривите на обществени сгради, за да им осигуряват електричество."

На свой ред украинският президент Володимир Зеленски изтъкна на същата пресконференция, че страната му е получила 5 милиона LED лампи от ЕС. "Изпълняваме съвместна програма с ЕК за подобряване на системата за потребление на енергия в Украйна, включително безплатна замяна на лампи с нажежаема жичка за LED лампи“, заяви той. Разпределението на 5 милиона LED лампи вече е финансирано от ЕК, ЕС вече ги прехвърли на Украйна. Това значително ще намали разликата в потреблението на енергия в страната."

Според Зеленски той е обсъдил с ръководителя на ЕК и увеличаване на вноса на електроенергия от Европа в Украйна.