Нидерландия обяви, че ще се откъсне от Европейския съюз с изцяло нова политика по отношение на кандидатите за убежище, пише Daily Express.

Новото коалиционно правителство потвърди, че новата му политика ще предвижда някои хора да бъдат изведени от страната "насила" в разрез с действащите правила на Европейския съюз.

Новите планове идват, след като лидерът на (Партия на свободата) ППВ, евроскептикът Герт Вилдерс, постигна споразумение за съставяне на правителство с три други десни политически партии.

Коалицията, съставена от ППВ, ВВД (обединението на социалдемократи и зелени), ВВВ (Протестната партия на фермерите) и НСД (Нов социален договор), направи съобщението на пресконференция в Хага на 16 май.

В новия си пакт коалицията обяснява, че ще представи на Европейската комисия "клауза за отказ от европейските политики в областта на убежището и миграцията...".

Те допълниха: "Ще бъдат предприети конкретни стъпки за най-строгите досега правила за влизане в ЕС по отношение на убежището и най-всеобхватния досега пакет за контрол на миграцията".

В свое изявление Герт Вилдерс от ППВ заяви, че новите им политики "определено ще направят Нидерландия по-малко привлекателна за търсещите убежище" и заяви, че плановете ще накарат "хората в Африка и Близкия изток" да мислят, че в други държави ще им е по-добре.

Този ход на коалицията следва успешните преговори на Дания, които завършиха с изключването ѝ от обхвата на политиките на Европейския съюз в областта на убежището.

Съобщава се, че нидерландското правителство се надява да постигне подобна сделка като тази, договорена между Дания и Европейската комисия.

В отговор на съобщението на нидерландската коалиция MailOnline съобщи, че говорител на Европейската комисия е заявил: "Ние работим въз основа на съществуващите договори и съществуващото законодателство".