Европейските политици се отнасят към Унгария с "ненужна хлъзгава коректност“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова по време на публичен дебат, цитирана от Euractiv.

За първата годишнина от руската инвазия в Украйна, Café Evropa, платформа, която има за цел да направи темите за ЕС по-привлекателни за обществеността, покани Йоурова и новоизбрания президент на Чехия Петр Павел за дебат, който беше предаван на живо.

"Свидетели сме на ненужно хлъзгава коректност от страна на европейските политици“, отбеляза по време на дебата Йоурова, известна със строгата си позиция спрямо унгарския премиер Виктор Орбан.

Унгария трябва да бъде посочвана по-често, особено относно нейните позиции за Русия и войната, отбеляза комисарят по ценностите и прозраночстта. Според нея изпълнителната власт на ЕС ще продължи процедурите, които започна срещу Унгария за нарушения на върховенството на закона.

Отношенията между Йоурова и Унгария преминаха към открит конфликт, след като Будапеща призова нейната оставка през 2020 г., когато тя каза, че Орбан създава "болна демокрация“ в страната си.

Брюксел блокира милиарди евро фондове на ЕС за Унгария заради лошото състояние на върховенството на закона и отказа на Будапеща да извърши съдебни реформи.

Миналата седмица Орбан настоя, че страната му ще запази връзките си с Москва и поиска Унгария "да не смята за реалистично предположението, че Русия е заплаха за сигурността на Унгария или Европа“.

Преразглеждане на участието на Чехия във В4?

Павел също критикува Унгария, особено за проруските възгледи, поддържани от Орбан.

"Унгария върви по свой собствен път от дълго време“, отбеляза Павел, който постави под съмнение и сътрудничеството в групата на страните от Вишеградската група, а именно Чехия, Словакия, Унгария и Полша.

"Ако не можем да постигнем съгласие по основни въпроси – като отношенията с Русия и Украйна – това е основен проблем за Вишеградската четворка“, категоричен е държавният глава.

Той добави, че при такива обстоятелства е под въпрос дали Чехия трябва да остане във Вишеградската група.

Според Павел, Чехия трябва да използва времето, когато поема ротационното председателство на В4 за една година през юли 2023 г., за да повдигне тези "основни въпроси“.

Павел, който ще положи клетва като президент на 9 март, отбеляза, че наблюдава Словакия с "голямо внимание“, особено след като неотдавнашният крах на правителството доведе до предсрочни избори, обявени за септември.