Европейският съюз наложи безпрецедентно наказание на един от своите, сигнализирайки, че търпението с Унгария се е изчерпало – и решимостта на премиера Виктор Орбан да работи с руския президент Владимир Путин, като същевременно избягва демократичните ценности на блока, прави този ход толкова по-резонансен, пише Bloomberg.

Както отбелязва изданието, "в продължение на повече от десетилетие ЕС неуспешно се опитва да задържи Орбан в стадото, като същевременно пренебрегва неговия антагонистичен подход към блока, включително многократните опити да възпрепятства санкциите на ЕС срещу Русия. В неделя ЕС промени позицията си и заплаши да замрази 7,5 милиарда евро, предназначени за Унгария, освен ако не предприеме стъпки за ограничаване на измамите и корупцията“.

Bloomberg отбелязва, че е съвпадени, че финансовите санкции идват в разгара на руската инвазия в Украйна, но войната е поставила близките отношения на Орбан с Москва в нова светлина и е принудила ЕС да се заеме с "желанието на Унгария да си играе с върховенството на закона“ по по-агресивен начин.

Европа навлиза в критична фаза с недостиг на енергия, който ще увеличи напрежението върху крехкото единство, което 27-те членки на ЕС успяха да поддържат след инвазията през февруари, отбелязва Bloomberg. Но докато повечето държави-членки бяха ангажирани в отчаяна битка за осигуряване на алтернативни газови доставки преди зимата, Орбан задълбочи връзките на страната си с Кремъл, използвайки изключенията, които поиска от санкциите на ЕС, за да осигури увеличен внос на газ от Русия.

Популярността на Орбан се подкрепя и от едни от най-евтините горива в Европа благодарение на тавана на цените, който до голяма степен е възможен поради евтиния руски внос. Нефтопроводът на Унгария до Русия също е освободен от санкциите на ЕС.

"Пропутинската позиция на Унгария след руската инвазия в Украйна направи очевидно за политическата класа на ЕС, че Орбан не е просто заплаха за унгарската демокрация, но и за способността на ЕС да отговори на тази война“, отбеляза пред Carnegie Europe миналата седмица Яцек Кухарчик, президент на Института Public Affairs.

Форинтът падна с 0,2% спрямо еврото в ранната търговия в понеделник. Конфликтът в ЕС удари унгарските активи, като форинта се понижи с 9% спрямо еврото тази година. Инвеститорите посочиха, че несигурната перспектива за средствата от ЕС допринася за непропорционална разпродажба.

Bloomberg коментира, че конфликтът в Унгария разкрива фундаменталната слабост на структурата на ЕС: с 27 суверенни държави, всяка от които има право на вето върху най-важните решения на блока, ЕС на практика е постоянно открита към съперничещи сили като Русия или всъщност Китай, а понякога дори и САЩ, които да да вбият клин между членовете, като предлагат привилегировани сделки на някои.

По време на дългите години отрициание към унгарското правителство в Брюксел, Орбан беше защитен от основната дисциплинарна машина на ЕС, известна като процедурата по член 7, с подкрепата на националистическото правителство във Варшава - защото този механизъм също изисква одобрението на всички останали членове . Войната в Украйна влоши отношенията на Орбан с полското правителство, което беше сред най-ревностните поддръжници на твърдите действия срещу Путин, но засега поляците стоят до Орбан.

"Полша категорично ще се противопостави на всяко действие на европейските институции, които възнамеряват неправомерно да лишат всяка държава-членка от средства, в този случай Унгария“, заяви премиерът Матеуш Моравецки в неделя.

Унгарската опозиция също е скептична, че ЕС в крайна сметка ще задържи средствата.

"Нека не се заблуждаваме, заплахата на Европейската комисия всъщност е просто игра за време и Унгария ще получи парите на ЕС“, посочва Анна Донат, член на Европейския парламент от унгарската опозиционна партия "Моментум“. "Условията на комисията могат да бъдат изпълнени и те няма да разклатят основата“ на системата на Орбан.

Но подкрепата на Полша вече не е достатъчна за Унгария. Съгласно така наречения механизъм за върховенство на закона правителствата на ЕС вземат окончателното решение в рамките на един месец дали да замразят финансирането на Унгария, с възможност за удължаване на крайния срок с до два месеца. За да влезе в сила предложението на Комисията, е необходимо мнозинство от държавите членки.

Апетитът за действие се увеличава в целия блок, като миналата седмица депутати от ЕС заявиха, че бездействието е "изострило отстъплението“ и че Унгария вече не може да се счита за пълна демокрация. Законодателите призоваха Комисията да предприеме по-сурови мерки "във време, когато ценностите на ЕС са особено застрашени от руската война срещу Украйна и нейните действия срещу ЕС“.

Орбан отхвърли гласуването на парламента като "скучна шега“.

Bloomberg припомня, че откакто дойде на власт през 2010 г., той "предизвика демократичните основи на ЕС с безпрецедентно завладяване на властта“, в рамките на което е пренаписал унгарската конституция, преработил е изборните правила и е разширил влиянието на правителството върху съдилищата, медиите, културните институции и образователната система. Под негово ръководство Унгария падна в индекса за възприятие на корупцията на Transparency International и сега е на второ място в ЕС след България.

Притесненията на ЕС включват нередности в унгарската система за обществени поръчки, конфликти на интереси в тръстовете от обществен интерес и независимостта на съдебната система, според човек, запознат с процедурата. Будапеща ще информира комисията за напредъка в прилагането на коригиращите мерки до 19 ноември, заяви лицето, пожелало анонимност, тъй като процесът е частен.

През последния месец Унгария предложи да създаде агенция за борба с подкупите и да промени законите, включително относно обществените поръчки, за да разсее опасенията на изпълнителната власт на ЕС. Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан заяви пред репортери в Брюксел, че Унгария е поела "важни и публични ангажименти в правилната посока“ и че Комисията приветства конструктивното развитие.

"Поехме обещания, които можем да изпълним, искаме да изпълним и ще изпълним“, заяви Тибор Наврачич, министър в Унгария, който преговаря с Европейската комисия, в публикация във Фейсбук в неделя.

Отделно, Унгария все още чака комисията да одобри нейния план за възстановяване от пандемията, което би позволило на страната да използва отделен пакет от 5,8 милиарда евро пари от ЕС.