Европейският съюз ще предложи инвестиционен пакет от 10 милиарда евро на страните от Югоизточна Азия в рамките на стремежа на блока да засили връзките си с региона, за да разнообрази веригите за доставки и да събере подкрепа срещу Русия, пише Bloomberg.

Инвестиционният пакет първоначално ще бъде финансиран от публични средства за подкрепа на проекти в областта на инфраструктурата, енергетиката, транспорта или цифровите технологии, според служители на ЕС.

Инициативата ще бъде част от първата среща на върха между ЕС и Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия в сряда. Лидерите ще се срещнат в Брюксел, за да изградят общ подход към предизвикателствата, включително нахлуването на Русия в Украйна и настойчивото поведение на Китай в Южнокитайско море.

Пакетът е част от Глобалния портал на ЕС, план на стойност 300 милиарда евро за противодействие на огромните инвестиции на Китай извън неговите граници за осигуряване на вериги за доставки и материали. Европейските правителства се стремят да заздравят отношенията си с партньори в други региони на фона на геополитическата турбуленция, предизвикана от Русия и Китай.

Позицията на страните от АСЕАН спрямо нахлуването на Москва в Украйна беше една от най-чувствителните точки в подготовката за срещата на върха. В ЕС са доволни от съвместното изявление, което лидерите се очаква да приемат, тъй като текстът ще подчертае зачитането на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, според представител на ЕС, който говори при условие за анонимност.

Планът ще бъде подкрепен с 60 милиона евро безвъзмездни средства от бюджета на ЕС, докато държавите-членки, националните банки за развитие и Европейската инвестиционна банка също ще предоставят безвъзмездни средства, заеми и гаранции. Очаква се частният сектор също да подкрепи някои инициативи.

Пакетът включва проекти като водноелектрически централи във Виетнам и Филипините или подкрепа за изграждането на план за пречистване на вода в Камбоджа, твърдят източниците.