В интервю за германския телевизионен канал ZDF председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкри, че в следващия, 11-ти по ред пакет санкции срещу Русия, ще бъдат включени над 90 компании, за които има доказателства за заобикаляне на наложените срещу Москва ограничения. Осем от тях са регистрирани в Китай.

"Отнасяме се сериозно към спирането на заобикалянето на санкциите. И следователно в 11-ия пакет имаме повече от 90 компании по света, за които имаме ясни доказателства, че нарушават санкциите, т.е. доставят санкционирани стоки в Русия директно от Европейския съюз през трети страни“, поясни Фон дер Лайен.

По думите й става въпрос за компании, които съществуват отчасти на хартия и имат собственици от различни националности. "Но те са регистрирани в Китай и тук ще бъдем ясни. Между другото, същото важи и за всички останали компании от повече от 90, на които налагаме санкции, казвайки им, че няма да толерираме това“, допълни германският политик.

Фон дер Лайен посочи, че не държави, а компании заобикалят наложените антируски санкции. "Затова сега има решение в 11-ия пакет санкции, за да можем директно да прилагаме санкции към тези компании, където и да ги видим“, обобщи председателят на Европейската комисия.

На 17 май новинарският портал EUobserver съобщи, че ЕС възнамерява да включи до 100 руски физически и юридически лица в 11-ия пакет от санкции. В момента списъкът със санкции на ЕС срещу Русия включва около 1600 компании и физически лица и е най-големият в историята. Дискусиите по 11-ия пакет от санкции се водят в Брюксел на ниво посланици на страните от ЕС от 5 май, компромис все още не е намерен. Според европейското издание на вестник Politico има сериозни възражения от редица страни от ЕС срещу предложенията на Европейската комисия за въвеждане на вторични санкции срещу компании, по-специално китайски, които помагат на Русия да заобиколи ограниченията на ЕС.