Европейският съюз публикува в събота вечерта в "Официален вестник на ЕС" решението да въведе ценови таван за петрола от Руската федерация от 5 декември до 60 долара за барел, при условие че петролът се продава на цена от поне 5% под пазарната цена, предава ТАСС.

"Забранено е предоставянето на танкери на техническа помощ, поддръжка, финансови услуги, свързани с търговията или транспорта, включително чрез прехвърляне между кораби, до трети страни (към страни, които не са членки на ЕС) на суров нефт или нефтопродукти, посочени в анекса“, се казва в документа.

Отбелязва се също, че е възможно да се транспортира петрол, доставен транзитно през територията на Русия на цена над тавана, ако "не е произведен в Русия и не принадлежи на руски гражданин или компания“. В приложението към този документ е посочен суровият петрол на цена от 60 долара за барел. Таванът на цените на петролните продукти от Русия трябва да влезе в сила в ЕС от 5 февруари, процедурата за определяне на цената все още не е договорена.

Руската федерация по-рано заяви, че няма да доставя енергийни ресурси на онези страни, които ще ограничат цените за тях, счита тавана на цените за неприемлив и възнамерява да работи само при пазарни условия.