Европейският съюз възнамерява да продължи санкционния натиск върху Русия и не смята за необходимо да "търси умиротворяване“. Това заяви в сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, изказвайки се на сесия на Европейския парламент в Страсбург с годишната си програмна реч за състоянието на Европейския съюз, предава ТАСС.

"Искам да бъда много ясна: санкциите ще останат. Време е да покажем решителност, а не да търсим умиротворяване, това трябва да е ясно. Същото важи и за финансовата подкрепа за Украйна“, категорична е тя.

Председателят на ЕК посочи, че ЕС е наложил "най-мощните санкции от всички, които светът познава“ срещу Русия и описа как вижда последствията от тях. Според Фон дер Лайен руският финансов сектор е "на животоподдържащи системи“ поради блокирането на достъпа на руските банки до международните пазари. Тя също така изрази убеждението си, че "руската индустрия е в руини“, като даде за пример предполагаемото използване на чипове от домакински уреди в руската военна техника.