Европейски компании, заобикаляйки санкциите, доставиха критично оборудване за руския енергиен проект Arctic LNG 2. Това се казва в разследване, проведено от The Moscow Times съвместно с организацията с нестопанска цел Arctida.

Въпреки че ЕС въведе забрана за продажба на оборудване за производство на втечнен природен газ в Русия още през май 2022 г., доставките продължиха поне до януари 2024 г. Въз основа на официални данни от руските митници журналистите установиха, че общо е доставено оборудване на стойност най-малко 580 милиона евро

Най-големите доставчици са били компании от Италия (112 млн. евро), Франция (31,6 млн. евро), Германия (25 млн. евро), Нидерландия (12,8 млн. евро) и Испания (8 млн. евро). Оборудването е внесено в Русия през Китай, но около 11% от италианските доставки през 2023 г. са дошли директно от Италия.

Експертът по пазара на нефт и газ Михаил Крутихин отбелязва, че производителите не винаги могат да проследят къде отива оборудването, продавано на посредници, но не е готов да изключи пряко тайно споразумение.

Директорът на Arctida Иля Шуманов отбеляза, че поне част от оборудването, продадено на руснаци, е "доста специфично“. "Затова смятаме, че мениджърите на европейските доставчици трябва да са разбрали в кои проекти може да се използва“, заключи той.