Европейският съюз призова страните от Западните Балкани да следват санкционната политика на Общността спрямо Русия. Това се посочва в заключителната декларация от срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

В документа се подчертава, че "единството с ЕС е ясен знак за стратегическата ориентация на партньорите", особено на фона на конфликта в Украйна. "Споделената визия за бъдещето включва взаимна отговорност и общи ценности. Докато задълбочаваме сътрудничеството си с партньорите, ние ги насърчаваме да постигнат бърз и устойчив напредък към пълно съответствие с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, включително по отношение на ограничителните мерки на ЕС“.

Отбелязва се също, че ЕС "отдава почит на онези партньори от Западните Балкани, които вече демонстрират стратегическия си ангажимент в това отношение, като се съгласуват напълно с външната политика на ЕС, и насърчава тези, които все още не са го направили, да последват примера“.

Става въпрос за Сърбия, която е страна кандидат за членство в ЕС, но отказва да се присъедини към санкционната политика на Брюксел срещу Русия.

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани се проведе в Тирана. Освен проблемите на миграцията, в рамките й бяха обсъдени координацията на външната политика и политиката за сигурност на балканските страни с общата политическа линия на Европейския съюз.