Европейският съюз призова всички страни по света да не купуват от Русия зърно, което е внесено от окупираните украински територии, заяви в четвъртък представителят на външнополитическа служба на блока Петер Стано на брифинг в Брюксел.

"Призоваваме всички страни по света да не купуват от Русия зърното, откраднато в Украйна, призоваваме ги да проучат произхода на зърното“, каза той.

Стано отбеляза, че според Външната служба на ЕС, Русия се е "опитала да продаде партида зърно на Египет, но Египет я е отказал“.

Ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен съобщи, че в момента ЕК създава сухопътни зелени линии за ускорен износ на повече от 20 милиона тона зърно от Украйна през Полша, Словакия и Румъния. Според нея по този начин Европейският съюз "опростява износа от Украйна“, което ще позволи на Киев да закупи необходимите му стоки.

"Призоваваме всички партньори да не ограничават търговията със селскостопански продукти. Всякакви търговски ограничения са абсолютно неприемливи нито в нашите страни-членки, нито по целия свят“, подчерта тя.