Европейският съюз призовава Русия да преразгледа решението си за излизане от сделката за износ на украинско зърно. Това написа Върховният представител на Общността по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел в профила си в социалната мрежа "Туитър“.

"ЕС призовава Русия да отмени решението си“, гласи постът му в мрежата.

Според дипломата "решението на Русия да спре участието си в сделката за Черно море застрашава основния маршрут за износ на така необходимите зърнени храни и торове за преодоляване на глобалната хранителна криза“.

В събота Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че Москва прекратява участието си в зърнената сделка след "терористичната атака“ в Севастопол срещу кораби на Черноморския флот и цивилни плавателни съдове, участващи в охраната на зърнения коридор, извършена с участието на британски специалисти. По-рано военното ведомство съобщи, че Киев е извършил терористична атака с помощта на девет дрона и седем автономни морски безпилотни апарата. Всички те са били унищожени.

На свой ред министърът на земеделието на Руската федерация Дмитрий Патрушев заяви в събота, че Русия, включително с участието на Турция, е готова да достави безплатно на най-бедните страни до 500 000 тона зърно през следващите четири месеца.