Напрежението в Косово вдигна на тревога Брюксел. Говорителят на външнополитическата служба на ЕС Петер Стано в изявление призова Прищина незабавно да отложи решението за пререгистрация на превозни средства в Северно Косово и каза на сърбите, че напускането на институциите не е решение, предава RTK.

Съюзът моли и двете страни да се въздържат от действия, които биха могли да нарушат мира. В същото време в Косовска Митровица се проведе мирно масово събиране, където сърбите заявиха, че няма да приемат политиката на премиера Курти и няма да се върнат в институциите на Косово, ако исканията им за регистрационниte номера и създаването на Общността на сръбските общини не бъдат изпълнени.

Междувременно ръководителят на сръбската дипломация Ивица Дачич, както и премиерът на Косово заявяват, че диалогът няма алтернатива, но засега не отстъпват от позициите си. В разговора с Борел Курти посочи, че до момента полицията е издала над 800 глоби за шофьори с незаконни номера, но не е имало инциденти или съдебни дела.