На 23 февруари Европейският съюз прие 13-ия пакет от санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна. Това се съобщава на сайта на Съвета на ЕС.

"Две години след пълномащабното нахлуване и агресивната война на Русия срещу Украйна, ЕС приема 13-ия пакет от индивидуални и икономически санкции.

Съветът прие днес - с оглед на втората година от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна - тринадесети пакет от ограничителни мерки срещу режима на Путин, онези, които са отговорни за продължаването на неговата незаконна, непредизвикана и неоправдана агресивна война и тези, които значително го подкрепят", се посочва в съобщението.

"Съветът реши да наложи ограничителни мерки на допълнителни 106 лица и 88 образувания, отговорни за действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Новите списъци, договорени днес, са насочени предимно към военния и отбранителния сектор и свързани лица, включително тези, които участват в доставката на въоръжение от КНДР за Русия, както и членове на съдебната власт , местни политици и хора, отговорни за незаконното депортиране и военното превъзпитание на украинци деца.

Като цяло ограничителните мерки на ЕС по отношение на действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, сега се прилагат общо за над 2000 физически и юридически лица.

Посочените подлежат на замразяване на активи и на гражданите и компаниите на ЕС е забранено да им предоставят средства . Физическите лица допълнително подлежат на забрана за пътуване , която им пречи да влизат или преминават транзитно през териториите на ЕС".

"Съветът добави 27 нови субекта към списъка на тези, които пряко подкрепят руския военен и промишлен комплекс в неговата агресивна война срещу Украйна. Те ще бъдат обект на по-строги експортни ограничения по отношение на стоки и технологии с двойна употреба, както и стоки и технологии, които биха могли да допринесат за технологичното подобряване на сектора на отбраната и сигурността на Русия. Някои от тези субекти се намират в трети държави (Индия, Шри Ланка, Китай, Сърбия, Казахстан, Тайланд и Турция) и са участвали в заобикалянето на търговските ограничения, други са руски субекти, участващи в разработването, производството и доставката на електронни компоненти за военно-промишления комплекс на Русия.

Освен това днешното решение разширява списъка с ограничени артикули, които биха могли да допринесат за технологичното подобряване на сектора на отбраната и сигурността на Русия чрез добавяне на компоненти за разработването и производството на безпилотни летателни апарати (БпЛА).

И накрая, ЕС въведе допълнителни ограничения върху износа на стоки, които допринасят по-специално за подобряване на руските индустриални възможности, като например електрически трансформатори.

Желязо и стомана

Днешното решение добавя Обединеното кралство към списъка на страните партньори, които прилагат набор от ограничителни мерки върху вноса на желязо и стомана от Русия, както и набор от мерки за контрол на вноса, които по същество са еквивалентни на тези на ЕС.

Съответните правни актове скоро ще бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС", се посочва още в съобщението.