Европейският съюз предупреди грузинските власти, че страната може да попадне под санкции, ако възобнови директните полети с Русия и участва в заобикалянето на наложените от ЕС авиационни санкции срещу Москва. Това заяви пред грузинското издание Netgazeti представителят на външната служба на ЕС Петер Стано.

"ЕС призовава Грузия да се присъедини към санкциите, одобрени от него и други страни срещу Русия в авиационния сектор, и да бъде внимателна по отношение на евентуални опити за заобикаляне на санкциите. Санкционният режим на ЕС предполага налагане на санкции срещу онези, които участват в процеса на заобикаляне на санкциите на ЕС срещу Русия или я подкрепят“, заяви Стано в отговор на въпрос на изданието за отношението на ЕС към възможното възобновяване на директните полети между Тбилиси и Москва. Грузия не трябва да пуска "опасни руски самолети на своя територия", тъй като според него 95% от руските самолети не могат да поддържат необходимите стандарти за безопасност поради санкциите, добави той.

Руският външен министър Сергей Лавров подчерта по-рано, че Русия се надява на бързо възобновяване на директните полети с Грузия. Представители на управляващата партия в Грузия подкрепиха възстановяването на въздушния трафик, а президентът на страната Саломе Зурабишвили се противопостави.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова