Петер Стано, говорител на Европейската комисия по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, коментира изявлението на Азербайджан за прекратяване на военната операция в непризнатия Нагорни Карабах ден след началото й и интензивните боеве в региона. Стано изрази загриженост, че "Азербайджан може да прогони местното население от Карабах".

"Взехме предвид последното съобщение на Министерството на отбраната на Азербайджан, че е постигнато споразумение за прекратяване на огъня и прекратяване на военните действия. Очакваме Азербайджан да спре настоящите военни действия", заяви Стано.

"За ЕС е важно настоящата военна операция да не се използва като извинение за насилственото прогонване на местното население от Карабах. Също така е важно незабавно да се върнем към смислен, честен и истински диалог между Баку и Карабах. Ние също така взехме предвид съобщението, че такава среща трябва да се проведе на 21 септември", подчертава Стано.

"ЕС следи много внимателно ситуацията и страните-членки на ЕС ще вземат следните решения в този контекст, като вземат предвид развитието на място".

Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи на 20 септември, че е постигнато споразумение за спиране на "антитерористичните мерки" в Нагорни Карабах.

Това стана, след като местните карабахски власти се съгласиха да спрат огъня по предложение на рускитя контингент в района.

Арменският премиер Никол Пашинян отбеляза, че Ереван не е участвал в подготовката на споразумения между Азербайджан и "властите" на Нагорни Карабах.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че съгласно споразумението "формирования на въоръжените сили на Армения и незаконни арменски въоръжени формирования", разположени в района на Карабах, оставят оръжието си, напускат бойни позиции и военни постове и се разоръжават напълно".

Пашинян заяви, че от август 2021 г. Армения няма армия в Нагорни Карабах.

На 19 септември Азербайджан обяви началото на "локални антитерористични мерки" в непризнатия Нагорни Карабах.

Европейският съюз, САЩ и Русия осъдиха военните действия на Азербайджан, като го призоваха да се върне към преговорите за бъдещето на Карабах с Армения.