Европейският съюз обяви отпускането на първия транш в размер на 3 милиарда евро на Украйна като част от програмата за макрофинансова помощ на обща стойност 18 милиарда евро. Съответното заяви министърът на финансите на Швеция Елизабет Свантесон преди заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси, съобщава Укринформ.

"Днес се изплащат 3 милиарда евро на Украйна, с което много се гордея – това показва на какво сме способни, когато сме обединени“, цитира агенцията думите на Свантесон.

На 1 януари Швеция пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Шведският премиер Улф Кристерсон заяви, че подкрепата за Украйна срещу агресията на Руската федерация ще бъде сред приоритетите на Стокхолм през следващите шест месеца.

На 10 декември Съветът на Европейския съюз подкрепи предложението на Европейската комисия за предоставяне на допълнителна финансова подкрепа на Украйна през 2023 г. Новата програма за макрофинансова помощ за Украйна ще възлиза на 18 млрд. евро. Очаква се през 2023 г. средствата да постъпят в държавния бюджет на равни части, като се вземе предвид изпълнението от страна на Украйна на договорените от страните условия. Украйна и ЕС подписаха в понеделник меморандум за разбирателство за предоставянето на 18 милиарда евро макрофинансова помощ, припомя медията.