Европейският съюз обяви план на стойност над един милиарда евро за противодействие на заплахите в информационното пространство чрез изграждането на "Европейски щит за киберсигурност“ и цялостен механизъм за защита на киберпространството, предава Reuters.

В рамките на Международния форум за киберсигурност, който се проведе във френския град Лил, европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон обяви изграждането на няколко "оперативни центъра за сигурност“ за укрепване на киберсигурността на държавите-членки. Проектът, чиято стойност надвишава един милиард евро, трябва да бъде стартиран следващата година.

Законът за солидарност в киберпространството на ЕС ще засили координацията в рамките на Общността за откриване и реагиране на значителни или широкомащабни инциденти в областта на киберсигурността.

ЕС е разтревожен и от нарастващото използване на кибератаки от страна на Руската федерация срещу Украйна. Планът също така включва създаването на служби за реакция при инциденти, които ще се намесват по искане на държава или институция на ЕС в случай на сериозен или мащабен инцидент с киберсигурността.