Европейският комисар по правосъдието и върховенството на закона Дидие Рейндерс смята, че замразените златни и валутни резерви на Москва на стойност 300 милиарда евро може да бъдат запазени като гаранция, докато не започне възстановяването на Украйна с участието на Русия. Позицията му бе публикувана във вестниците на германската редакционна група Funke.

"Украйна иска да използва тези средства за реконструкция", подчерта еврокомисарят.

По думите му като част от санкциите в ЕС е "замразено имущество на 90 души, над 17 милиарда евро в 7 държави, 2,2 милиарда от които в Германия". Подобна сума бе спомената в четвъртък и от представителя на Европейската комисия Кристиан Виганд.

По-рано ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина заяви, че в резултат на западните ограничения са замразени около 300 милиарда долара от златните и валутните резерви на страната.

След началото на войната в Украйна западните държави наложиха санкции срещу Централната банка на Русия. В допълнение към замразяването на златните и валутните резерви на Руската федерация, всички транзакции, свързани с управлението на резервите и активите на банката, както и транзакции с всякакви юридически лица, организации или органи, действащи от името или за сметка на Централната банка, попаднаха под забрана.