Европейският съюз (ЕС) планира да стартира търг за доставки газ следващия месец в опит да намали цените на енергията. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович в интервю пред Bloomberg.

След обявяването на търга до юни се очаква ЕС да подпише първите договори с доставчици от САЩ, Африка и Близкия изток. "Надявам се, че ще създадем нова система, която ще увеличи конкуренцията, ще привлече нови доставчици и ще намали цените на енергията“, обясни Шефчович. По думите му повече от 50 доставчици от цял ​​свят проявяват интерес към енергийно сътрудничество с Европа.

По предварителни оценки общото търсене на 27-те страни членки на ЕС ще възлиза на 24 милиарда кубически метра през следващите три години. Шефчович отбеляза, че най-голям интерес към съвместни покупки на газ от европейски индустриални потребители се наблюдава в индустрии като производството на стомана, алуминий, керамика, стъкло и автомобили. "Става все по-спешно да се справим с цените. Не можем да укрепим икономиката си с такива огромни ценови разлики със САЩ и Китай“, подчерта той.

Преди това ЕК предложи план от мерки за ограничаване на цените на газа, който включва механизъм за "динамичен таван" в случай на големи скокове в цените на газовата борса в Амстердам, но временно - не повече от три месеца. Предлага се и прилагане на формулата за колективно закупуване на газ, тествана върху коронавирусните ваксини, която ще задоволи поне 15% от общото европейско търсене на този вид гориво.