Европейският съюз ще изпрати "цивилна мисия", която ще допринесе за делимитацията на границата между Армения и Азербайджан, съобщава AFP.

"Мисията ще започне работа през октомври и ще продължи максимум два месеца. Целта й е да изгради доверие между двете страни и чрез своите доклади да допринесе за дейността на комисиите за демаркация на границата", се казва в съвместно изявление, публикувано след разговорите на премиера на Армения Никол Пашинян, президента на Азербайджан Илхам Алиев, държавния глава на Франция Еманюел Макрон и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Както беше отбелязано, мисията ще бъде разположена в граничните райони на Армения.

В нощта на 13 септември избухнаха нови престрелки на арменско-азербайджанската граница, страните се обвиниха взаимно за обострянето на напрежението. Ереван заяви, че азербайджанските военни са стреляли по граничните райони на Армения с помощта на артилерия и дронове. На свой ред Баку заяви, че арменските военни са стреляли по позициите на азербайджанските войски на границата. Министерството на външните работи на Азербайджан обвини Армения в намерение да наруши мирния процес. И двете страни съобщиха за жертви сред своите военни.

До сутринта страните се договориха за прекратяване на огъня.