"Следващият пакет от санкции на ЕС срещу Русия има за цел да затвори вратичките и да спре заобикалянето на предишните и може да бъде насочен към компании и държави, които помагат на Русия да придобие санкционирани стоки", пише френската редакция на Euronews.

Интензивна дипломатическа седмица започва за ЕС, като блокът е решен да постави подкрепата за Украйна и санкциите срещу Русия в центъра на дискусиите. 

Първата среща на върха за седмицата ще бъде в Рейкявик, Исландия, където ще се съберат лидерите на 46-те членки на Съвета на Европа. След това лидерите на Франция, Германия, Италия и ръководителите на Европейската комисия и Съвета ще се отправят към Хирошима, Япония, за срещата на върха на лидерите на Г-7. След това последните двама ще отскочат до Сеул за срещата на върха ЕС-Южна Корея. 

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, заяви пред репортери, че основното послание, което ЕС ще се стреми да прокара, е единната решимост на блока да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, докато се бори срещу инвазията на Русия и да гарантира Москва да понесе отговорност за войната и извършените зверства. 

На срещата на върха на Г-7, където САЩ, Обединеното кралство, Канада и Япония също седят на масата, ЕС иска членовете да направят равносметка на пакетите от санкции, които вече са въведени срещу Русия, както и на тези, които се подготвят. 

Държавите от ЕС в момента преговарят за 11-и кръг от санкции, насочени към затваряне на вратички и справяне със заобикалянето на предишните. Новите мерки ще позволят на блока да се насочи към компании и държави, за които се смята, че помагат на Русия да избегне наказанията.

Едно от притесненията е, че някои трети страни внасят санкционирани стоки от ЕС и след това ги изнасят за Русия, като по този начин позволяват на Москва да придобие технология с двойна употреба, която може да се използва от военните въпреки забраната за износ на блока.

Фон дер Лайен заяви за планираната мярка, че "това е основно предупреждение, че сме сериозни относно нашата санкция, че можем да забраним тези стоки да отиват в тази трета страна, ако има ясни доказателства, че това е заобикаляне на санкциите и доставките за Русия ."

Тя също така заяви, че предложеният набор от санкции може да разшири списъка с продукти на ЕС, забранени за транзитно преминаване през Русия.

"Виждаме, че има несъответствие между това, което започва в Европейския съюз, минава през Русия и след това завършва в трета страна. И затова обсъждаме като възпиращ фактор въпроса дали трябва да има такава забрана за транзит. Няколко точки за наблюдение в рамките на механизма, за да сме сигурни, че е оправдано“, добави тя.

Но ЕС знае, че също така трябва да се съсредоточи върху обхвата, заявява Мишел, по-специално с развиващите се страни, не само за да заздрави връзките, но и да обясни санкциите срещу Русия. 

Това ще бъде разгледано основно на срещата на върха на Г-7, където осем други държави: Австралия, Бразилия, Коморските острови, Индия, Индонезия, Южна Корея, островите Кук и Виетнам също са поканени.

Някои държави от Глобалния юг повториха руския наратив, че Западът застрашава глобалната продоволствена сигурност, въпреки факта, че руските хранително-вкусови продукти не са били санкционирани и следователно могат да бъдат изнасяни по целия свят и транзитно през ЕС.

"Ще обсъдим открито и откровено защо сме убедени, че тези санкции са необходими и оправдани. Руската пропаганда е изградена върху лъжи и конспирация. Ние отвръщаме на удара с факти и цифри", заяви Мишел пред репортери.

"Развиващите се и нововъзникващите страни изразиха опасения, че Г-7 се фокусира твърде много върху Украйна и не обръща достатъчно внимание на техните нужди и приоритети. И ние чухме техните опасения. Искаме да изградим силни партньорства с развиващите се страни по начини, които са взаимно изгоден".

Китай ще бъде другата основна тема, тъй като ЕС и други западни съюзници се стремят да "намалят риска" чрез намаляване на икономическата зависимост от Пекин. ЕС иска например да засили своя арсенал, за да гарантира, че ключова инфраструктура и технологии остават под европейски контрол с внедряването на скрининг на изходящи инвестиции или усъвършенстван контрол върху износа.

И накрая, зеленият преход и необходимостта от ускоряване на въвеждането на чисти технологии също трябва да бъдат в дневния ред на различните срещи на върха.