След повече от 37 часа преговори делегатите от Европейската комисия, Европейския парламент и 27 държави членки постигнаха споразумение за регулирането на изкуствения интелект (AI), съобщи Bloomberg.

"Прекарахме много време в намирането на правилния баланс между максимизирането на потенциала на AI в подкрепа на правоприлагането и защитата на основните права на нашите граждани. Не искаме масово наблюдение в Европа", заявява европейският комисар по вътрешната търговия и услуги Тиери Бретон.

"Преговарящите се съгласиха да позволят лицево сканиране в реално време, но с предпазни мерки и изключения", допълва той. Споразумението ще забрани биометричното сканиране, което класифицира хората въз основа на чувствителни характеристики като политически или религиозни убеждения, сексуална ориентация или раса. Властите съобщиха, че това е един от най-трудните и чувствителни въпроси.

Позволени са и финансови санкции до 35 милиона евро (68.90 милиона лева) или 7% от световния оборот за компании, които нарушават правилата, в зависимост от нарушенията и размера на компанията.

Редица подробности все още ще бъдат разработени от правителствени служители през следващите седмици, но преговарящите до голяма степен се съгласиха да определят правила за регулиране на AI, които включват основни изисквания за прозрачност за всеки разработчик.

Проектозаконът все още трябва да бъде официално одобрен както от парламента, така и от съвета, който включва 27 държави членки на ЕС. Франция и Германия преди това остро критикуваха закона, който според тях може да доведе до свръхрегулиране на моделите с AI с общо предназначение.