Министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз се споразумяха как да споделят отговорността за грижата за мигрантите и бежанците, предава Reuters, като отбелязва, че след 12 часа преговори Италия и Гърция се съгласиха да подпишат документа, който "убягваше на Блока от близо десетилетие“.

Министрите на вътрешните работи от 27-членната Общност сключиха сделката, надявайки се да сложат край на годините на разделение, датиращо от 2015 г., когато повече от милион души – предимно бягащи от войната в Сирия – достигнаха ЕС през Средиземно море.

Вътрешният министър на Германия Нанси Фейзер приветства споразумението като "историческо“. Висшият представител на Блока по въпросите на миграцията на свой ред заяви, че договорената сделка е "печеливша“ ситуация за всички държави-членки на ЕС.

"Това е страхотно, страхотно постижение, което показва, че е възможно да работим заедно по миграцията. Ние сме много по-силни, когато работим заедно“, коментира комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Приемането на мигранти се превърна във все по-спорен въпрос в Блока от 2015 г. насам.

Неспособни да се споразумеят как да споделят отговорността, страните от ЕС се съсредоточиха най-вече върху намаляването на пристигащите, като данните на ООН показват, че по-малко от 160 000 души са прекосили морето миналата година до страните от ЕС спрямо пика от половин милиард души.

Близо 2500 души са загинали или изчезнали при опасното пътуване през Средиземно море през същия период.

Държавите в южния край на ЕС, включително Италия и Гърция, отдавна изискват повече помощ, за да се справят с броя на хората, пристигащи на техните брегове.

Страните от Източния ЕС като Полша и Унгария отказаха да приемат когото и да било от предимно мюсюлманския Близък Изток и Северна Африка, докато десните и популистките партии в целия блок подхраниха дебата с антиимиграционна реторика.

"Все още можете да спечелите и загубите всякакви избори във всяка държава-членка само на основа на въпроса за миграцията. Това е илюстрация колко спорен е той“, подчерта дипломат от ЕС, участващ в преговорите.

По-рано в четвъртък Италия и Гърция поискаха промени в последната минута в предложеното споразумение, настоявайки за намаляване на броя на хората, които всяка държава ще приеме, и по-меки правила за изпращане на хора обратно в страни извън ЕС.

Съгласно сделката, която в крайна сметка бе постигната и трябва да бъде финализирана преди изборите за ЕС през 2024 г., всяка страна ще отговаря за определен брой хора, но не е задължително да ги приема.

Държавите, които не желаят да приемат нередовни мигранти и бежанци, пристигащи в ЕС, ще могат да помогнат на други приемащи страни чрез пари - около 20 000 евро на човек - оборудване или персонал.

Споразумението ще въведе нова ускорена гранична процедура за онези, за които се смята, че е малко вероятно да получат убежище, за да им попречи да се задържат в ЕС с години.

Полша и Унгария - сред най-силните гласове в ЕС против приемането на мигранти - се противопоставиха на сделката, като заявиха, че националните лидери на Блока трябва да се върнат към обсъждане на въпроса по-късно през юни. Това обаче не осуети приемането на споразумението.

Либералните критици на споразумението предупреждават, че ускорената гранична процедура рискува да съживи трагичните сцени, които се разиграха на гръцките острови преди няколко години, като създаде още по-пренаселени и неадекватни миграционни лагери в периферията на ЕС.