Европейският съюз изисква от Русия да изтегли незабавно войските си от завзетата от Украйна Запорожка атомна електроцентрала и настоява за създаването на зона за физическа и ядрена безопасност около съоръжението. Това заяви върховният представител на Съюза за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел след неформалната среща на министрите на външните работи от ЕС в Ню Йорк преди Общото събрание на ООН, предава Укринформ.

"Министрите обсъдиха ситуацията около ЗАЕЦ. Русия трябва да прекрати окупацията незабавно. Подкрепяме установяването на зона за ядрена и физическа сигурност, както предложи в своя доклад след пътуването (в ЗАЕЦ) доктор Гроси (генералният директор на МААЕ)“, заяви Борел.

ЗАЕЦ е най-голямата атомна централа в Европа и от 4 март е под контрола на руската армия.

На 6 септември МААЕ представи доклад за резултатите от инспекцията в ЗАЕЦ. В документа са регистрирани случаи на разполагане на руска военна техника на територията на съоръжението. Генералният директор на агенцията Рафаел Гроси подчерта необходимостта от незабавно създаване на зона за сигурност около АЕЦ Запорожие.