Европейският съюз възнамерява да разшири икономическото сътрудничество със страните от Централна Азия, включително чрез изграждането на нови транспортни коридори, заобикалящи Русия. Това заяви Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, предава ТАСС.

По думите му Русия и Китай продължават да играят важна роля в Централна Азия. В същото време страните от този регион се стремят да диверсифицират търговските и външнополитическите отношения, като считат ЕС за най-подходящия партньор. Брюксел от своя страна е заинтересован да "се възползва от тези промени“.

"Трябва да задълбочим връзките с региона, да използваме огромния му потенциал, който се изразява в енергийни доставки, доставки на критични суровини и нови транспортни коридори, които са независими от Русия“, написа в блога си ръководителят на европейската дипломация. По-специално става дума за Транскаспийския международен транспортен маршрут, чието развитие бе обсъдено по време на неотдавнашното посещение на Борел в Казахстан.

Европейският дипломат отбеляза, че ЕС вече е един от основните търговски и инвестиционни партньори на Централна Азия. "През последните десет години ЕС е инвестирал повече от 100 милиарда евро в региона, което ни прави най-големият източник на преки чуждестранни инвестиции, доста пред Русия и Китай“, добави той.