Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че мирният  план на Киев трябва да служи като отправна точка за всички усилия за прекратяване на войната на Русия в Украйна, в коментари, съвпадащи с началото на "политическото уреждане" на мира от страна на Китай, пише Reuters.

Урсула фон дер Лайен коментира на фона на посещението на китайски пратеник, който започна обиколка из Европа, която според Пекин има за цел да обсъди "политическо уреждане" на войната в Украйна, която вече продължава 15 месеца.

"Нищо за Украйна без Украйна“, заяви фон дер Лайен, която посети Киев миналата седмица. "Никога не трябва да забравяме, че Украйна е страната, която беше брутално нападната. Следователно тя е тази, която трябва да изложи основните принципи за справедлив мир.“

Въпреки че заяви, че е "много добре“, че китайският президент Си Дзинпин е провел телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, тя подчерта, че Пекин трябва да използва влиянието си върху Москва, за да сложи край на войната.

Тя говори в навечерието на интензивна седмица на международната дипломация, по време на която войната на Русия срещу Украйна ще бъде на първо място в дневния ред.

"Ние ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви фон дер Лайен на пресконференция, изявление, което според нея "трябва да се превърне в стабилна финансова подкрепа и след 2023 г. и ускорена военна подкрепа, фокусирана върху тук и сега“.

Фон дер Лайен също така подкрепи създаването на специален трибунал, който да подведе Русия под отговорност и заяви, че нов "регистър на щетите“ ще бъде стартиран в Хага: "много добра стъпка към руската компенсация“.

САНКЦИИ

Нейните коментари идват ден преди срещата на върха на Съвета на Европа, водещата организация за защита на човешките права на континента, в Рейкявик, която ще бъде последвана от среща на лидерите на Г-7 в Хирошима.

Фон дер Лайен заяви, че Г-7 ще обсъди санкциите заради войната на Русия, включително последното предложение за нови мерки на ЕС, представено от нейната Комисия, изпълнителната власт на ЕС.

Предложението има за цел, пише Reuters, да затегне прилагането на санкциите, които блокът наложи на Русия, откакто нахлу в Украйна, включително чрез заплахи за ограничаване на специфични категории търговия с трети страни, за които се смята, че участват в заобикаляне на санкциите. Този план предизвика известно безпокойство в Германия, според дипломати от ЕС.

Фон дер Лайен заяви, че предложението, което сега се обсъжда от 27-те държави-членки на блока, което се очаква да отнеме време, преди страните да постигнат необходимото единодушие за въвеждане на нови санкции. Които са по-скоро с възпиращ ефект.

Тя го описа като: "Предупреждение, че сме сериозни относно нашите санкции, че можем да забраним тези стоки да отиват в трета страна, ако има ясни доказателства, че има заобикаляне на санкциите и доставки за Русия.“