Всеки пакет от санкции на ЕС срещу Русия намалява икономиките на европейските страни с десетки милиарди евро, но въпреки това 27 държави-членки всеки път стигат до общо решение да подкрепят Украйна и да носят отговорност на Русия, заяви посланикът на ЕС в САЩ Ставрос Ламбринидис, съобщава Укринформ.

"Последният 10-ти пакет (санкции на ЕС срещу Русия – бел. ред.), който току-що влезе в сила, с 11 милиарда евро (забрани за износ – ред.) в допълнение към всичко останало е от решаващо значение, подчертавайки единството, което трябва да има ЕС“, подчерта високопоставен европейски дипломат.

Той заяви, че това не е лесно, защото не е необходим един подпис на президента, както например в САЩ, а съгласието на лидерите на всички 27 страни от ЕС. Освен това, според него, "в този пъзел има и много други неща", "въпреки че най-важното е да подкрепим Украйна".

Посланикът отбеляза, че ЕС трябва да отговори на глобалната криза, предизвикана от руската война, както и на предизвикателствата пред продоволствената сигурност, енергийната криза, въздействието на войната върху страните от Африка, Латинска Америка и Азия.

В същото време, според него, ЕС, както и САЩ, не биха се справили сами с тази задача.

"За Америка би било невъзможно да осигури на Украйна всичко, от което се нуждае днес, за да се бори и да отвърне на удара. И за Европа би било невъзможно да направи това без САЩ", подчерта посланикът, като добави, че и други страни също имат значителен принос за съвместната подкрепа за Украйна.

Освен това Ламбринидис отбеляза, че за всички страни от ЕС е съвсем ясно, че Путин не може да спечели с ядрени оръжия. В противен случай това ще означава удар по американската и европейската демокрация за десетилетия напред.

Посланикът на ЕС в САЩ отбеляза също, че сегашната ситуация в Европа не е война на Запада срещу Русия. Според него това е борба на Запада и Изтока, Севера и Юга в подкрепа на Украйна и Хартата на ООН.