Европейската комисия препоръча забавяне на изплащането на изключително важното за Унгария финансиране от Фонда за възстановяване с аргумента, че правителството на премиера Виктор Орбан не е успяло да тушира опасенията на Брюксел относно подкупите и подкопаването на върховенството на закона, според лице, запознато с въпроса, предава Bloomberg.

Изпълнителният орган на ЕС каза, че държавите-членки трябва условно да одобрят плана за възстановяване на Унгария, но Будапеща първо ще трябва да се съобрази с набор от реформи, преди да може да получи безвъзмездни средства в размер на 5,8 милиарда евро. Междинната стъпка, която взема предвид неотдавнашните усилия на Унгария да приеме повече от дузина антикорупционни закони, ще попречи на Будапеща да загуби трайно достъп до 4,1 милиарда евро от ЕС.

Отделно, Комисията предложи замразяване на 7,5 милиарда евро от средствата, отпуснати на Унгария, от бюджета на Блока, докато не въведе набор от основни етапи, насочени към изкореняване на подкупите в правителството.

Очакваше се 27-те държави-членки на ЕС да вземат окончателно решение на 6 декември по двете препоръки, но този график може да бъде пропуснат, подчертава агенцията.

След новината форинтът падна с 0,9% спрямо еврото, което доведе до загуби на развиващите се пазари. Валутата се срина с почти 10% от началото на годината, тъй като несигурността относно фондовете на ЕС натежа над унгарските активи.

Мерките на ЕС са опит за укрепване на върховенството на закона в Унгария, след като Орбан назначи лоялни хора в съдилищата, главната прокуратура и медийния орган и, според ЕС, е нарушил демократичните стандарти в страната.

Решенията сигнализират, че ЕС вече не приема обещанията на Орбан за даденост след повече от десетилетие, през което унгарският лидер заобикаляше контрола на Блока.

Полша, където управляващата партия налага много от политиките на Орбан, също в момента не може да получи достъп до ново финансиране от ЕС поради опасения за независимостта на съдиите.

От своя страна Орбан подложи на по-широко изпитание търпението на ЕС след инвазията на Русия в Украйна, включително с искането за оттегляне на санкциите срещу Москва и освобождаването на Унгария от петролното ембарго на Блока, блокиране на глобалната сделка за корпоративния данък и протакане на кандидатурата на Финландия и Швеция за членство в НАТО.