Европейският съюз подготвя спешни ограничения върху вноса на украинско зърно в пет страни членки на Общността след въвеждането на едностранни забрани от Полша и Унгария, съобщава британският вестник The Financial Times.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери, че Блокът ще предприеме "превантивни мерки". Високопоставен служител на ЕС отбеляза, че обсъжданите ходове предвиждат забрана за вноса на храни до юни в четири страни-членки, граничещи с Украйна, както и в България, с изключение на реекспорта в други държави от Общността или части от света.

В писмо до лидерите на Полша, Унгария, Румъния, Словакия и България Фон дер Лайен подчертава, че ходовете "незабавно ще противодействат" на влошаващата се ситуация за техните производители на пшеница, царевица, маслодайни и слънчогледови семена.

Комисията ще предприеме действия, само ако правителствата премахнат настоящите си мерки. Освен това страните ще получат 100 милиона евро от фондовете на ЕС за компенсиране на фермерите.

След среща с представители на петте страни комисарят по търговията Валдис Домбровскис и комисарят по земеделието Януш Войчеховски съобщиха, че обмислят "бързо решение“.

"Подчертахме значението на бързото прилагане на съвместния подход на ЕС, а не на едностранните решения, за да се избегнат множество забрани и решения, които застрашават вътрешния пазар“, се казва в съвместно изявление на комисарите.

Брюксел планира да организира конвои от камиони, влакове и шлепове за транспортиране на зърно до пристанища, където то може да бъде изпратено до страни в нужда, разкри друг служител.

Това ще увеличи и пропускателната способност на река Дунав. Много търговци са отказали да плащат за речен транспорт, тъй като струва повече от традиционната морска търговия през Черно море.

Остава неясно как това ще бъде финансирано и организирано. Например Испания се опита да субсидира влак за превоз на зърно през континента, но вносът от Латинска Америка се оказа много по-евтин.

Норберт Линс, ръководител на комисията по земеделие на Европейския парламент, смята, че Брюксел трябва сам да купува зърно и да го изпраща в трети страни: "Комисията разполага с инструментите и трябва да ги използва“.

Припомняме, че на 15 април Полша забрани вноса на зърно и други хранителни стоки от Украйна заради проблеми с цените на вътрешния пазар на страната. На 18 април обаче Украйна се договори с Полша за възобновяване на транзита на храни.

Освен това Унгария забрани вноса на 25 продукта от Украйна, подобни решения се обмислят в Словакия и Румъния.