Държавите-членки на Европейския съюз планират разработването на многоезичен разговорен изкуствен интелект за своите отбранителни нужди, съобщава Euractiv.

Проектът е част от работна програма на Европейския фонд за отбрана за 2023 г., която ще бъде официално публикувана на 29 март.

"Гъвкавите и надеждни човешки езикови технологии за отбрана ще имат за цел да отговорят на нуждите на въоръжените сили на държавите-членки при транскрибиране, превод и взаимодействие на различни езици с помощта на инструмент, базиран на изкуствен интелект“, се казва в материала.

Отбелязва се, че цифровизацията на бойното поле води до все по-сложни потребителски интерфейси и постоянно увеличаване на количеството езикови данни, които трябва да бъдат обработени. Тази необходимост е особено важна, тъй като държавите-членки участват в международни или многонационални операции по света, включващи множество държави и езици, като същевременно се стремят да осигурят възможно най-добрата комуникация, за да избегнат забавяния или недоразумения.

Припомня се, че страните от ЕС възнамеряват да увеличат разходите си за отбрана със 70 милиарда евро до 2025 г.