Европейският съюз удължи до 15 март 2024 г. индивидуалните санкции срещу руски граждани и организации, наложени заради конфликта в Украйна. В същото време четирима граждани на Руската федерация са изключени от т.нар. черен списък - имената им не са посочени в разпространеното от Съвета на ЕС съобщение, разкрива Deutsche Welle.

Позовавайки се на официални лица в Брюксел, медията съобщава, че санкциите не са разширени срещу ръководителя на Единната група за социално осигуряване Григорий Березкин, бившия ръководител на Ozon Александър Шулгин, предприемача Фархад Ахмедов , както и полковника от Въоръжените сили на Русия Георги Шуваев, убит по време на военна операция в Украйна през есента на 2022 година.

В списъка на Брюксел вече има почти 1800 физически и юридически лица. Ограничителните мерки включват забрана за пътуване, замразяване на активи и забрана за предоставяне на средства.

На 12 септември Reuters, позовавайки се на дипломатически източници, съобщи, че Европейският съюз няма да удължи санкциите срещу Березкин, Шулгин и Ахмедов. Фактът, че ЕС ще премахне санкциите срещу Шулгин, стана известен на 6 септември. Европейският съд излезе със съответното решение.

Ахмедов и Березкин, подобно на Шулгин, попаднаха под санкциите на ЕС на 8 април 2022 г. Източници на OilPrice в Брюксел съобщиха през август 2023 г., че санкциите срещу Фархад Ахмедов се планира да бъдат отменени, тъй като решението за налагенто им срещу него се основава на остаряла информация: той е продал акции на "Нортгаз“ през 2012 г., а от 2017 г. вече не притежава акции на руски компании. Събеседниците на медията твърдят, че някои представители на руската опозиция, които смятат, че той няма тесни връзки с Кремъл, са били за изключване на Березкин от черния списък.

На 7 март в YouTube бе публикуван 35-минутен аудиозапис на разговор между двама мъже, в който те критикуват руското ръководство за действията на Руската федерация в Украйна. В описанието на украински се казва, че събеседници на записа са Фархад Ахмедов и музикалният продуцент Йосиф Пригожин. След публикуването на записа последният многократно публично декларира подкрепата си за руския президент Владимир Путин.

Георгий Шуваев бе началник на ракетните войски и артилерията на 1-ва гвардейска танкова армия на Западния военен окръг. Според Bel.ru Шуваев е участвал във военната операция в Украйна от самото й начало на 24 февруари миналата година. Умира на 1 октомври 2022 г. На 14 декември той посмъртно е удостоен със званието "Герой на Русия“. В същото време ЕС наложи санкции срещу Шуваев на 25 февруари 2023 г., когато вече беше известно за смъртта му.