Европейската комисия отхвърли резултатите от правителствена консултация на Унгария относно санкциите на ЕС срещу Русия, които бяха публикувани през почивните дни, пише Euractiv.

Според резултатите от едномесечната консултация около 97% от респондентите отхвърлиха множество аспекти от санкционната политика на ЕС, особено мерките, насочени към енергетиката.

97,5% от анкетираните са заявили, че са против санкциите на ЕС за руския петрол, като около 97,6% са против мерки срещу вноса на руски газ и други ресурси.

Въпросникът по-рано беше поставен под въпрос и определен като подвеждащ от противниците на премиера Виктор Орбан, поради етикетирането на наказателните мерки на блока като "санкции на Брюксел“ или наложени от "лидерите на Брюксел“, като същевременно се пропуска фактът, че са били одобрени от всички държави-членки на ЕС, включително Унгария.

Европейската комисия обаче отбеляза "много слабото участие на консултираните граждани“, заяви главният говорител на ЕС по външните работи Петер Стано пред репортери в Брюксел.

По-малко от 1,4 милиона от 8,2 милиона регистрирани гласоподаватели в Унгария са участвали в процеса на допитване, продължил от 14 октомври до 15 декември, според официалните данни.

Балаш Орбан, главният съветник на премиера Виктор Орбан, въпреки това каза, че "резултатите говорят сами за себе си“. "Брюксел трябва да преразгледа своята санкционна политика и да намери нова стратегия. Имаме нужда от мир, а не от нови санкции“, добави съветникът.

Още през декември Унгария изигра възможността лидерите на ЕС и Европейската комисия потенциално да оценят въздействието на санкциите на блока срещу Русия върху отделните държави-членки, особено в контекста на продължаващата енергийна криза.

"Преди да се споразумеем за 10-ия или 11-ия пакет, трябва да седнем и да обсъдим сериозно ефектите от санкциите“, заяви съветникът Орбан, който няма семейна връзка с унгарския премиер, пред EURACTIV, като добави, че това трябва да стане до следващия среща на върха на ЕС.

"Лидерите на ЕС трябва да седнат, Европейската комисия трябва да направи анализ на ефектите от санкциите“, продължи Орбан.

Говорителят Стано пък отбеляза пред репортери: "Държавите-членки непрекъснато преразглеждат санкциите, за да видят дали трябва да отговорим на по-нататъшната ескалация от страна на Русия в тази незаконна агресия срещу Украйна и крещящо нарушение на Хартата на ООН и международното право“.

Според служители на ЕС е малко вероятно изпълнителната власт на ЕС да извърши нов анализ само в отговор на искането на Будапеща.

"Когато ще бъде взето решение за следващия пакет или изменение на съществуващи пакети, това ще бъде решение за 27 държави-членки, които трябва да го вземат с единодушие“, добави Стано.

Досега, въпреки няколкото усилия за смекчаване на санкционните пакети, както и премахване на определени лица и образувания от списъка със санкции на ЕС, Унгария не е наложила вето на нито един от предишните кръгове санкции.