Европейският съюз отхвърля легитимността на меморандума за морските граници между Турция и Либия от 2019 година. Това заяви водещият говорител на Службата за външни отношения на ЕС Петер Стано, цитиран от Kathimerini.

"ЕС припомня, че позицията му по този меморандум e ясно заявена от Европейския съвет през декември 2019 г. и остава непроменена“, се казва в изявлението, като се добавя, че "Меморандумът за разбирателство между Турция и Либия от 2019 г. нарушава суверенните права на трети държави, не отговаря на морското право и не може да поражда никакви правни последици за трети държави“.

"Новото споразумение все още не е публикувано. Необходими са допълнителни разяснения относно съдържанието му. Действия, които биха могли да подкопаят регионалната стабилност, трябва да се избягват“, се подчертава още в съобщението.

Изявлението беше публикувано след съобщението, че правителството на Либия в Триполи е подписало серия от предварителни икономически споразумения с Турция в понеделник, които включват потенциални енергийни проучвания в морските зони, но базираният в източната част на Либия парламент отхвърли този ход.