Европейският съюз ще отпусне допълнително 1 млн. евро за разминиране в Украйна. Това обяви Върховният представител на Общността по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел на пресконференция в рамките на двудневната среща на Министерския съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се провежда в полския град Лодз, предава Укринформ.

"На тази среща ще представим предложение за подкрепа на Украйна и ОССЕ. Ще обявя отпускането на допълнителни 1 милион евро за операции по разминиране в Украйна в рамките на ОССЕ", информира Борел преди срещата.

Двудневното заседание на Съвета на министрите на ОССЕ започна по-рано през деня. Въпросът за продължаващата война в Украйна се очаква да бъде във фокуса на срещата на външните министри.

Според полското външно министерство няколко министри са потвърдили участието си в срещата. Украйна е представена на основното събитие в ОССЕ от външния министър Дмитрий Кулеба.

По-рано полските власти отказаха да издадат визи на руската делегация, ръководена от Сергей Лавров. Москва е представена на срещата от постоянния представител на Руската федерация в ОССЕ. Беларус също ще бъде представена на ниво постоянен представител.