Предложението на Полша за намаляване на тавана на цените на руския петрол може да наруши единството на Европейския съюз, пише британският вестник The Financial Times, цитирайки европейски дипломат, запазил анонимност.

Миналата седмица повечето страни от Общността подкрепиха идеята за определяне на таван на цените за петрола от Русия на 65-70 долара за барел, но Полша и балтийските страни сметнаха предложението за "твърде добро" за Москва - според тях цената трябва бъде наполовина по-малко. В резултат на това преговорите са в застой.

"Настъпи моментът, в който трябва да изпратим ясни сигнали към Владимир Путин за нашето единство“, заяви източникът на изданието, коментирайки идеята на Варшава.

Споровете в ЕС за горната граница на цената все още продължават, отбелязва вестникът.

"Този ​​въпрос трябва да бъде решен много преди 5 декември“, допълни в тази връзка дипломатът.

В началото на октомври Европейският съюз въведе осмия пакет от антируски санкции. Наред с всичко друго, той включва законодателна основа за определяне на пределни цени на руския петрол, който се транспортира по море до трети страни. Предполага се, че това ограничение ще влезе в сила от 5 декември за петрола и от 5 февруари за петролните продукти. Освен това на същите дати трябва да започне да действа забраната за внос на руски петрол в самия ЕС.