Европейският регулатор на лекарствата подкрепи използването на превантивното лекарство срещу COVID-19 на AstraZeneca, описвано като "коктейл от антитела“, като лечение на болестта и също така одобри терапията му при тежки случаи на пневмония, съобщава Reuters. Препоръките на регулатора обикновено се следват от Европейската комисия, когато взема окончателно решение за одобрение на лекарства, уточнява агенцията.

AstraZeneca съобщи в петък, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е подкрепила Evusheld като лечение за възрастни и юноши с COVID, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от влошаване на заболяването.

Коктейлът от антитела преди беше одобрен само като превантивно лечение за хора с компрометирана имунна система, които виждат малка или никаква полза от ваксините.

EMA също одобри Beyfortus за превенция на РСВ заболяване на долните дихателни пътища при кърмачета.

РСВ е водеща причина за пневмония при малки деца и възрастни хора, но сложната молекулярна структура на вируса и опасенията за безопасност възпрепятстват усилията за разработване на ваксина, откакто вирусът е открит за първи път през 1956 г.

AstraZeneca разработва Beyfortus, химически наречен nirsevimab, заедно със Sanofi. Други в надпреварата за одобрение на ваксина срещу РСВ или терапия включват Pfizer, J&J, Moderna и GSK.

През юли компанията прогнозира, че предписанията на терапията срещу COVID ще помогнат за увеличаване на ръста на продажбите на групата с над 20% тази година. Лечението с дългодействащи антитела, пуснато през декември, генерира 445 милиона долара продажби през второто тримесечие.