Европейската комисия одобри предварително искането на Гърция за изплащане на 3,6 милиарда евро по Механизма за възстановяване и устойчивост, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

От 3,6 милиарда евро безвъзмездните средства са 1,7 милиарда евро, а останалите 1,9 милиарда евро са под формата на заем.

Гръцкият план за възстановяване и устойчивост ще бъде подкрепен общо със 17,4 милиарда евро безвъзмездни средства и 12,7 милиарда евро заеми, от които 4 милиарда евро бяха изплатени на Гърция като предварително финансиране на 9 август 2021 г.

Първо искане за плащане от Гърция бе оценено положително от Комисията на 28 февруари 2022 г., което доведе до изплащането на 3,6 милиарда евро на 8 април.

Вторият одобрен транш ще представлява 11,1 милиарда евро от общата сума, която трябва да бъде изплатена, или 37% от финансирането на Фонда за възстановяване за Гърция.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен поздрави Гърция и заяви: "Страната постигна достатъчен напредък в изпълнението на своя национален план за възстановяване, за да получи второ плащане по NextGenerationEU. След като страните членки дадат зелена светлина, Гърция ще получи 3,6 милиарда евро.

"Гърция придвижва напред амбициозни реформи в ключови области като възобновяема енергия, железопътна инфраструктура, обществен транспорт и цифровизация на МСП“,  насърчава нови инвестиции в туризма, производството и селското стопанство и "изпълни своите ангажименти за одит и контрол за защита на парите на данъкоплатците“, допълни тя.

Гърция подаде искането си на 30 септември въз основа на достигане на 28-те етапа, определени в решението за втория транш.