На 28 февруари Съветът на Европейския съюз одобри средносрочния преглед на бюджета до 2027 г., който предвижда и създаването на Механизма за Украйна - четиригодишен план за помощ на стойност 50 млрд. евро (98.93 млрд. лева), това се посочва на сайта на Съвета на ЕС.

Решението на Съвета на Европейския съюз е последната стъпка за одобряване на промени в средносрочния бюджет на ЕС. Те ще влязат в сила след публикуване в Официалния вестник на ЕС, което трябва да стане в рамките на следващите няколко дни.

Както припомня Министерството на финансите, Механизмът за Украйна е инструмент за подкрепа на икономическото развитие и възстановяване на Украйна, в рамките на който Киев ще получи финансова помощ "на базата на съвместно договорени планове и приоритети" на украинското правителство и Европейска комисия.

Преди това, на 27 февруари, Европейският парламент на пленарна сесия също одобри отпускането на пакет от макрофинансова подкрепа за Украйна в размер на 50 милиарда евро, припомня Европейская правда.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС очаква да предостави първите средства на Украйна през март. 

По-рано правителството на Украйна също така заяви, че страната очаква да получи първия транш от макрофинансова подкрепа от ЕС  в размер на 4,5 милиарда евро (8.90 милиарда лева) в рамките на програмата за Украйна през март.