Във вторник депутатите от Европейския парламент дадоха зелена светлина на гражданите на Косово да пътуват свободно в Европа без визи от следващата година. Косово, някога сръбска провинция в бивша Югославия, е последната територия на Западните Балкани без безвизово пътуване в Шенгенската зона, съобщава Radio France International (RFI).

Реформата беше приветствана в Прищина като още една стъпка към пълното признаване и тласък за европейската амбиция на територия, която спечели независимост след война от 1998-1999 г.

Сърбия не признава независимостта на бившата си отцепила се провинция. Нито пет държави-членки на ЕС: Испания, Кипър, Гърция, Словакия и Румъния.

Този ход означава, че гражданите на Косово ще могат да пътуват в зоната от 27 страни без шенгенски паспорти, която включва повечето страни от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, за периоди до 90 дни на всеки шест месеца.

Гражданите на страните от Шенген също ще могат да посещават Косово без визи. Бившата сръбска територия беше последната страна в региона на Западните Балкани, която нямаше подобни договорености за пътуване с ЕС.

Премиерът на Косово Албин Курти приветства вота.

"Това е важна стъпка по-близо до Европейския съюз и допринася за богатството, което ЕС предлага. Благодаря на евродепутатите за тяхната подкрепа“, заяви той в публикация в социалните медии.

Мярката ще влезе в сила, след като бъде въведена новата Европейска система за информация и разрешаване на пътуванията (ETIAS). Но ако въвеждането на системата отнеме твърде много време, законът все пак ще влезе в сила в края на 2024 г.

Съобщението съвпада с 10-ата годишнина от Брюкселското споразумение, документ, целящ нормализиране на отношенията между правителствата на Сърбия и Косово, подписан на 19 април 2013 г. в Брюксел под егидата на ЕС.

Според медийната мрежа Euractiv сръбският външен министър Ивица Дачич е заявил, че "либерализирането на визовия режим за Косово в дните около 10-ата годишнина от подписването на Брюкселското споразумение е акт на лицемерие и наглост спрямо Сърбия“.

Сърбия и Косово се стремят да се присъединят към ЕС, но всичко зависи от желанието на Белград да признае отцепилата се провинция като независима държава.

В същия ден, в който Косово получи разрешение за безвизово пътуване в рамките на ЕС, Службата за външна дейност на Съюза обяви създаването на Съвместен комитет за наблюдение, който да наблюдава изпълнението на "Охридската сделка“, договорена на 18 март в Охрид, Северна Македония, където косовският премиер Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич устно се споразумяха за формализиране на отношенията. Мониторинговата група ще се събере на 2 май в Брюксел, след което ще заседава "редовно".

Макрон обеща да поднови диалога между Сърбия и Косово

През 2019 г. френският президент Еманюел Макрон посети Сърбия, като призова Вучич "да намери глобално и устойчиво решение“ с Косово. Визитата му беше последвана от поредица от пътувания на лидери на ЕС, а натискът да се загърбят различията се увеличи след руското нахлуване в Украйна.

Взаимното признаване на Сърбия и Косово би увеличило европейското единство спрямо Русия и би се вписало в плана на Макрон за "суверенна Европа“, където Белград би бил по-малко склонен да иска икономическа помощ от Русия или Китай.