ЕС публикува доклади за това как технологичните компании, включително Facebook, Google и TikTok, се справят добре в борбата срещу дезинформацията. Платформата X на Илон Мъск (бившата Twitter) е призната за най-голямото средство за разпространение на руски лъжи и пропаганда, съобщава Bloomberg.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова заяви, че са необходими платформи за действие преди националните и европейските избори през следващата година.

"Това е оръжие за масова манипулация, насочено както срещу руснаците, така и срещу европейците и останалия свят. Освен това трябва да очакваме Кремъл и други да бъдат активни преди нашите европейски избори“, заяви тя.

Повечето големи платформи се съгласиха да работят с ЕС по доброволен кодекс на поведение, който има за цел да определи отраслови стандарти за проверка на факти и други мерки. Блокът реализира и пилотен проект за оценка на мащаба на проблема.

"X, бившият Twitter, който вече не е предмет на кода, е платформата с най-голям брой публикации с дезинформация“, заяви Йоурова.

Тя отбеляза няколко стъпки, които платформите са предприели за борба с руското влияние. Google съобщи на блока, че е затворил повече от 400 канала, замесени в руска дезинформация през първите четири месеца на годината. Междувременно Meta заяви, че е разширила партньорството си за проверка на факти до 22 езика в ЕС.

Нов закон на ЕС, регулиращ съдържанието в платформите, наречен Закон за цифровите услуги, влезе в сила миналия месец.

"Тъй като Twitter е определен като много голяма онлайн платформа, разбира се, има задължения по строг закон. Така че моето послание към Twitter е: трябва да спазвате строгите закони и ние наблюдаваме какво правите“, заяви Йоурова.

Йоурова също така каза, че притокът на руска дезинформация е особено голям в Словакия, която провежда избори в събота.

"Словакия беше избрана като страна, където има плодородна почва за успеха на руските прокремълски и провоенни наративи“, каза тя, добавяйки, че Facebook и Google са предприели някои стъпки, за да увеличат усилията си за борба с фалшивата информация след натиск от ЕС.

Припомняме, че Илон Мъск купи Twitter миналата година за 44 милиарда долара и го преименува на X. Напоследък той прави противоречиви изявления относно руската инвазия в Украйна. Мъск призна пред представители на Пентагона миналата година, че е имал разговор с руския президент Владимир Путин.

Представители на администрацията на президента Джо Байдън обсъдиха дали САЩ трябва да подложат някои от бизнесите на Илон Мъск на проверка на националната сигурност, включително споразумението му за Twitter и сателитната мрежа Starlink.