Европейският съюз обсъжда налагането на санкции срещу Беларус, включително възможността за пълно ембарго върху доставките на оръжие и оборудване с двойно предназначение, съобщава радиостанцията RMF.

Германия, с подкрепата на други страни, се противопоставя на идеята за пълна синхронизация на беларуските санкции с тези срещу Русия. В Берлин твърдят, че докато въоръжените сили на Беларус не са се включили физически във войната в Украйна, е необходимо да се подчертават разликите в ограниченията срещу Минск и Москва.

По данни на RMF се обсъжда пълно ембарго върху оръжия и оборудване с двойно предназначение. Към настоящия момент Беларус може да внася някои компоненти за оръжия от Запада, а след това да ги прехвърля в Русия, твърди медията.

RMF съобщава още, че сред възможните санкции е забрана за износ от ЕС за Беларус на електроника, домакински уреди или луксозни стоки. Освен това източници от Европейската комисия допълват, че ще бъдат наложени санкции на беларуските банки, тъй като руснаците пътуват от Минск, за да теглят пари в брой от банкомати.