На среща в Ню Йорк министрите на външните работи на Европейския съюз са обсъдили предложения за създаване на специална мисия на Общността за оказване на военна помощ на Украйна. Това обяви пред журналисти Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел.

"Всички министри решиха да продължат помощта за Украйна.  И занапред ще използваме механизма на ЕС за финансиране на доставките на оръжия успешно и ефективно. Продължаваме също да обсъждаме предложение за разполагане на мисия на ЕС за военна помощ в Украйна. Работата е в ход, надяваме се, че скоро ще има конкретни резултати“, цитират световните медии думите на първия дипломат на Брюксел.

По думите на Борел решението за създаване на мисия на ЕС за военна помощ на Украйна може да бъде взето на среща на външните министри на Общността през октомври.

"Надявам се, че на следващата среща през октомври ще можем да вземем решение, което е много бързо за европейските стандарти. Ще можем да представим предложение на външните министри за срещата през октомври. Процесът ще бъде много бърз, но трябва да бъде съгласуван с украинската страна“, подчерта испанският дипломат.