Европейският съюз обмисля възможността за разполагане на мироопазваща мисия в Нигер за разрешаване на конфликта в района на Сахел. Това съобщи в събота вестник Welt am Sonntag.

Според изданието решението може да бъде взето в средата на декември. Очаква се мисията да бъде изпратена в региона през следващата година. Първоначално ще е за три години.

Според Welt am Sonntag целта на мисията ще бъде обучение на въоръжените сили на Нигер, подкрепа на военните институции и доставка на оръжия, включително смъртоносни. Средствата се очаква да дойдат от Европейския фонд за мир (EPF), който също в момента съфинансира доставките на оръжия от страните от ЕС за украинските въоръжени сили.

През пролетта на 2015 г. в групировката Боко Харам настъпи разцепление. Част от бойните структури обявиха, че са се присъединили към "Ислямска държава" и приеха името "Ислямска държава в Западна Африка" (ISWAP). Нейните структури са особено активни в района на Сахел на кръстовището на границите на Буркина Фасо, Мали и Нигер, както и на брега на езерото Чад.