Европейският съюз няма да приеме нов пакет от санкции срещу Русия, ако той не включва таван на цената на руския петрол, съобщава изданието Politico, като се позовава на дипломати, пожелали да запазят анонимност.

"Няма да има пакет от санкции без ограничаване на цените на петрола“, категоричен е един от източниците на редакцията.

Представители на страните от ЕС обсъждат бъдещите санкции срещу Москва, по-специално ограничаване на цената на петрола, транспортиран по море. Шестима дипломати разкриха пред изданието, че ходът продължава да бъде възпрепятстван от редица страни, включително Унгария. Страната получава руски петрол и иска да го реекспортира в съседни страни от ЕС, както и да го използва в своите рафинерии. Според Европейската комисия по този начин Будапеща може да спечели несправедливо предимство на единния пазар.

Притеснения изразиха и Кипър, Гърция и Малта, които се занимават с превози с цистерни. Те се притесняват, че Европейският съюз "ще се простреля в крака“, ако забрани транспортирането на руски петрол, без да убеди други страни-доставчици да наложат същите ограничения. Според дипломати има опасения, че Турция, Индия и Индонезия "просто са поставили морския транспорт под свой контрол“. В същото време някои събеседници на вестника отбелязаха, че да се очаква подкрепа от Ню Делхи по този въпрос е "същото като да се иска да не се налагат санкции“.

Министрите на финансите от Г-7 обявиха по-рано намерението си да въведат таван на цените на руския петрол. За целта те искат да създадат "широка международна коалиция“ и да забранят предоставянето на каквито и да е услуги за морски транспорт за руски петрол, ако той се продава на цена, по-висока от лимита, договорен от предполагаемата коалиция.