Европейският съюз няма да подкрепи мирния план за войната в Украйна, предложен от африканските лидери, ако той включва замразяването на военния конфликт. Това е съобщил говорителят на външнополитическата служба на ЕС Петер Стано, цитиран от РБК-Украйна.

Според него ЕС приветства конструктивни инициативи, които могат да доведат до мир. Това обаче не се отнася за случаите, когато Украйна трябва да признае съществуващите граници в момента.

"Искаме мир, който ще възстанови правата на украинците, техния суверенитет и територии. Ако някой може да убеди Русия да напусне Украйна, тогава ние определено ще го подкрепим. Но ако става дума за прекратяване на огъня и фиксиране на съществуващите позиции, тогава това не е приемливо. Това е нашата позиция“, е заявил той.

Русия нанесе ракетен удар по време на посещението на африканските лидери в Киев, припомня украинската агенция.

По време на мащабна въздушна тревога руските сили масирано са бомбардирали Киевска област. Те са използвали едновременно балистични ракети, крилати ракети и БпЛА.

Преди това във въздушното пространство около Киев са унищожени 6 аеробалистични ракети "Кинжал", 6 крилати ракети "Калибър" и два БпЛА, съобщава РБК-Украйна.

Министерството на външните работи на Украйна е реагирало наатаките. Дмитро Кулеба е нарекъл това "ясен сигнал към Африка, че Русия не иска мир, а само повече война".

Мисия на африканските страни е на посещение в Киев, за да популяризира своята "мирна инициатива“. Сред предложенията, както са съобщили медиите, Африка може да предложи изтегляне на руските войски. Но в същото време отслабването на западните санкции срещу Руската федерация и спирането на изпълнението на заповедта за арест на Владимир Путин, издадена от Международния наказателен съд.