Страните от Европейския съюз не успяха да постигнат съгласие относно десетия пакет от антируски санкции според дипломатически източници в Брюксел. Обсъждането на новия пакет от санкции ще продължи и на 23 февруари, съобщава Reuters.

"Има няколко нерешени въпроса, включително каучука и задълженията за отчитане на руските активи в Европа“, отбеляза един от събеседниците.

ЕС планира да публикува десетия пакет от санкции срещу Русия на 24 февруари, в деня на годишнината от войната в Украйна. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изтъкна, че като част от новия пакет ЕС възнамерява да "затвори вратичките“ във вече приетите ограничения.

Санкциите ще засегнат и руския износ на стойност 11 млрд. евро и четири банки, включително Alfa Bank. Според европейския ежедневник EUobserver ЕС ще наложи санкции на 62 руснаци, включително омбудсмана Татяна Москалкова и командира на въздушнодесантния кораб Михаил Теплински. В същото време ЕС не успя да се споразумее за ограничения срещу руската ядрена индустрия.