Европейският съюз не очаква Съединените щати да намалят подкрепата си за Украйна, ако републиканците спечелят междинните избори за Конгреса. Това съобщи в понеделник вестник Politico, който разговаря с официални лица.

Според изданието "в момента" повечето официални лица смятат, че изборите няма да доведат до значителни промени: позицията на демократите и републиканците относно подкрепата за Украйна е като цяло сходна, а демократът Джо Байдън ще остане на президентския пост поне до 2025 г.

"Сигурен съм, че парламентаристите в Съединените щати не само няма да намалят, а напротив, ще увеличат подкрепата за Украйна, ще я направят по-ефективна. <...> Мисля, че тук не говорим за партийни интереси, а демократите и републиканците са наясно с това“, смята Раса Юкневичене, заместник-председател на подкомисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент (ЕП). Депутатът от ЕП от Естония Рихо Терас също изрази надежда, че американската помощ за Киев няма да бъде намалена, тъй като "Европа не прави достатъчно".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също предположи по-рано, че САЩ ще продължат да предоставят на Украйна "значителна подкрепа“ след междинните избори за Конгрес през ноември, независимо коя от двете основни партии спечели.

По-рано лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти даде да се разбере, че помощта за Киев в случай на победа на републиканците на предстоящите междинни избори за Конгреса може да бъде намалена.

Междинните избори в САЩ ще се проведат на 8 ноември. Те ще изберат всичките 435 членове на Камарата на представителите на Конгреса и една трета от състава на Сената. Предвижда се републиканците да увеличат представителството си и в двете камари на законодателния орган, което ще им даде възможност да блокират изпълнението на предложенията на президента демократ.